Onderzoek Villa Pinedo waardevol voor verder verbeteren kindgesprekken

Vandaag publiceerde Villa Pinedo – een platform voor kinderen van gescheiden ouders – een onderzoek naar de ervaringen van kinderen die een gesprek met een kinderrechter hebben gevoerd in de echtscheidingsprocedure van hun ouders. Het onderzoek bevestigt de impact die zo’n gesprek op een kind kan hebben. Daarnaast bieden de uitkomsten waardevolle input voor verdere verbeteringen in de manier waarop kinderrechters de gesprekken voeren.

Afspraken over zorg en opvoeding

Na het verbreken van een relatie moeten ouders samen afspraken maken over de zorg en opvoeding van hun kinderen. Als ouders het daarover niet eens worden, kunnen ze naar de rechter gaan. De rechter nodigt het kind daarna uit voor een gesprek zodat het kan vertellen wat voor hem of haar belangrijk is. De rechter houdt daarna een zitting met de ouders en beslist op basis van alle informatie. 

Ingrijpende gebeurtenis

Kinderrechters zijn zich er zeer van bewust dat zo’n gesprek met een rechter voor een kind een heel spannende en ingrijpende gebeurtenis kan zijn. Dat blijkt ook uit het onderzoek van Villa Pinedo: kinderen geven daarin aan dat ze het gesprek in veel gevallen als belastend hebben ervaren.

Verbeteringen

De afgelopen jaren zijn er diverse stappen gezet om de gang van zaken rond de kindgesprekken te verbeteren. Zo zijn er met hulp van taalkundigen en andere specialisten nieuwe uitnodigingsbrieven gekomen die beter aansluiten bij de belevingswereld van kinderen. Daarnaast zijn er op steeds meer rechtbanken speciale, kindvriendelijke ruimtes waar de kindgesprekken kunnen worden gevoerd. Ook wordt er steeds meer aandacht en tijd gestoken in het trainen van rechters in het voeren van goede gesprekken met jonge kinderen. In dat kader werkte bijvoorbeeld de rechtbank Den Haag mee aan een documentaire over het kindgesprek, die nu gebruikt wordt tijdens de opleiding van rechters en juristen.

Buddies

Het onderzoek van Villa Pinedo bevat belangrijke informatie die de Rechtspraak kan helpen om de kindgesprekken nog verder te verbeteren. Zo worden er gesprekken met de stichting gevoerd over het inzetten van buddies voor kinderen die vanwege de scheiding van hun ouders met de rechter te maken krijgen. Ook wordt er bij de rechtbanken Zeeland-West-Brabant, Limburg en Den Haag gewerkt aan pilots die gericht zijn op betere ondersteuning van kinderen in echtscheidingsprocedures.



Bron: Rechtspraak.nl via Alle landelijke actualiteiten

Bel mij terug

Bel mij