Evaluatie PGTO: 'Maatschappelijke voordelen voor alternatieve scheidingsroute'

Echtscheidingszaken tussen ouders binnen zes weken op zitting en een uitspraak van de rechter binnen vier weken leiden tot minder kans op verharding van het geschil. Dat is een belangrijke opbrengst van de Procedure Gezamenlijke Toegang Ouders (PGTO), zo blijkt uit de evaluatie van de pilot door de Universiteit Utrecht die vandaag is gepubliceerd.

PGTO is een pilotprocedure bij de rechtbanken Oost-Brabant en Den Haag voor ouders met kinderen jonger dan 18 jaar die uit elkaar gaan of al uit elkaar zijn en samen de onderwerpen waarover zij het niet eens zijn aan de rechter willen voorleggen. De procedure is zo ingericht dat ouders naast elkaar in plaats van tegenover elkaar komen te staan en samen met de rechter op zoek gaan naar een oplossing.

Maatschappelijke voordelen

In de evaluatie, concluderen de onderzoekers dat de procedure maatschappelijke voordelen kan meebrengen doordat ouders meer tot overeenstemming komen en de procedure sneller is. In de pilotprocedure werd veel vaker geheel (37% versus 18,1%) of op onderdelen (54,3% versus 14,5%) geschikt dan zaken in de reguliere procedure. Dat is een mooi resultaat, menen ook alle betrokken ketenpartners, waaronder advocaten en de Raad voor de Kinderbescherming. Hiermee zijn alle doelstellingen die de initiatiefnemers vooraf hadden behaald. 

Ouders grotere rol

Uit het onderzoek kwam verder als opvallend naar voren dat ouders een grotere rol hadden dan op een normale zitting en dat zij zelf meer aan het woord waren. Hier was ruimte voor, omdat er meer tijd voor een zaak gepland stond. Door onder leiding van een rechter met elkaar te praten en te luisteren, ontstond er een beter begrip over en weer. De advocaten hadden daarentegen juist een kleinere rol en de onderzoekers signaleerden dat er tijdens de zitting dan ook beduidend minder in juridisch jargon werd gesproken.

Minder animo dan gedacht

Anders dan vooraf werd ingeschat kozen minder scheidende paren voor de procedure. Ook vonden partijen die door de rechter in het ongelijk zijn gesteld het lastig om die uitkomst los te koppelen van de procedure. Dit maakt dat het voor de onderzoekers onmogelijk was om precies te achterhalen wat rechtszoekenden zelf van de procedure vonden. Ook is uit dit onderzoek niet duidelijk geworden hoe kinderen zelf deze snelle procedure hebben ondervonden. Naar aanleiding van de evaluatie zal later dit jaar een besluit worden genomen over het vervolg van het project PGTO.

-Lees hier de volledige evaluatie van het project PGTO


Bron: Rechtspraak.nl via Alle landelijke actualiteiten

Bel mij terug

Bel mij