Vanaf 17 maart 2025 kunnen advocaten bij alle rechtbanken digitaal procederen in alle familie- en jeugdzaken via het webportaal ‘Mijn Rechtspraak’. Het indienen van fysieke documenten en het versturen van poststukken is hiermee verleden tijd want alle processtukken zijn digitaal direct beschikbaar. Dit versnelt procedures, vermindert de administratieve last en maakt de rechtspraak efficiënter en toegankelijker.
Bij de rechtbanken Gelderland, Oost-Brabant, Rotterdam, Noord-Nederland en Midden-Nederland was digitaal procederen voor advocatuur binnen familie- en jeugdrecht al eerder mogelijk, maar nu volgen ook de overige rechtbanken. Door deze livegang ontstaat er bij alle rechtbanken een uniforme werkwijze.
Met ‘Mijn Rechtspraak’ hebben advocaten op elk moment toegang tot hun digitale dossiers. Advocaten kunnen zelf stukken indienen of een nieuwe zaak starten. Alle stukken staan direct op één plek in een overzichtelijk en volledig digitaal dossier. Dankzij de real-time beschikbaarheid van processtukken en statusupdates krijgen juridische professionals beter inzicht in de voortgang van hun zaken. Het op papier nasturen van stukken is niet langer nodig als advocaten indienen via Mijn Rechtspraak. Digitaal procederen biedt een snelle en meer eenvoudige toegang tot de Rechtspraak.
De komende maanden wordt ook toegewerkt naar een digitaal toegankelijke rechtspraak voor de vier hoven in Nederland. In het tweede kwartaal van 2025 start hiervoor een pilot bij het team Familie- en Jeugdrecht van gerechtshof ’s-Hertogenbosch. Het wordt daarmee voor de advocatuur mogelijk om bij het gerechtshof ’s-Hertogenbosch - dat zaken behandelt in hoger beroep van de rechtbanken Limburg, Oost-Brabant en Zeeland-West-Brabant - digitaal te procederen in alle civiele verzoekschriftprocedures. Hiermee zal in een groot aantal zaakstromen een uniforme werkwijze tussen eerste en tweede aanleg worden gerealiseerd.
Digitale toegang is onderdeel van digitalisering binnen de Rechtspraak. De Rechtspraak realiseert de komende jaren eenvoudige digitale toegang voor alle rechtzoekenden en hun procesvertegenwoordigers in de rechtsgebieden civiel recht en bestuursrecht. Digitaal procederen is vooralsnog vrijwillig, maar wordt op enig moment verplicht voor juridische professionals.