Aanbevelingen rekenrente in personenschadezaken zijn aangepast voor 2024

In juli 2024 hebben het LOVCK (Landelijk Overleg Vakinhoud Civiel en Kanton) en het LOVCH (Landelijk Overleg Vakinhoud Civiel Hoven) op voorstel van de landelijke Expertgroep Personenschade de Aanbevelingen rekenrente in personenschadezaken (pdf, 229,4 KB) aangepast. 

Tabel

De vorige aanbevelingen golden vanaf maart 2023. De Expertgroep heeft zich voor de aanpassing van de aanbevelingen laten adviseren door twee rekenkundigen. De vanaf 1 augustus 2024 geldende percentages zijn samengevat in onderstaande tabel:

PeriodeRenteInflatie
0-5 jaar1,5% 2,0%
6-30 jaar2,0% 2,0%
> 30 jaar2,0% 2,0%

Raadpleeg ook de toelichting

De Expertgroep adviseert om niet alleen de tabel uit de aanbevelingen, maar ook de toelichting op de aanbevelingen te raadplegen, omdat daarin de systematiek van de rekenrente wordt uiteengezet en de gemaakte keuzes worden verantwoord. Zo is door de Expertgroep in de toelichting op de nieuwe aanbevelingen aangegeven dat aansluiting is gezocht bij de rentetermijnstructuur ten behoeve van de nieuwe UFR-methode. Dat betekent dat periode 3, de lange termijn, begint vanaf 30 jaar in plaats vanaf 20 jaar. Periode 2 loopt daardoor vanaf 6 jaar tot 30 jaar. Periode 1 blijft ongewijzigd, namelijk de eerste 5 jaar. 

De vorige versies van de aanbevelingen rekenrente in personenschadezaken zijn zowel in de rechtspraak als buiten rechte veel gebruikt. De Expertgroep hoopt dat de personenschadepraktijk ook met de aangepaste rekenrente uit de voeten kan.



Bron: Rechtspraak.nl via Alle landelijke actualiteiten

Bel mij terug

Bel mij